Duikschool Albatros
Wat heeft duikschool Albatros je te bieden

Algemeen

Duikschool Albatros VZW is aangesloten bij de NELOS, de grootste duikorganisatie van Vlaanderen. NELOS staat voor Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en -Sport, het is de Belgisch-Nederlandstalige aftakking van BEFOS wat staat voor Belgische Federatie voor Onderwateronderzoek en -Sport en vervolgens aangesloten bij CMAS International (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), één van de grootste en oudste duikorganisaties in de wereld. CMAS werd meer dan 50 jaar geleden opgericht door J.Y. Cousteau, een pionierduiker en onderzoeker die wereldbekend is geworden door zijn prachtige documentaires over onderwaterfauna en -flora. Elke NELOS duiker is dus ook een CMAS duiker, hetgeen vele voordelen biedt als we in het buitenland gaat duiken. Buitenlandse CMAS duikscholen en clubs gebruiken immers hetzelfde CMAS duiksysteem, waardoor de mogelijkheid bestaat ook met duik-buddy's van andere landen, op een veilige manier en met dezelfde geest het duiken te beoefenen.

Brevetten

Bij Albatros wordt je steeds begeleid door enthousiaste duikers en deskundige instructeurs. In het zwembad wordt je grondig voorbereid om je eerste openwaterduik zelfzeker en veilig te laten verlopen. Het eerste 1-ster initiatie-brevet kan je al na een vijftal duiken behalen. Daarna kan je verder gaan voor het 2-ster, 3-ster en eventueel het 4-ster/assistent-instructeur brevet. De duikers die zich willen inzetten om andere duikers op te leiden kunnen daarna nog het 1-ster, 2-ster of 3-ster instructeursbrevet behalen. Elk nieuw brevet dat je haalt, geeft je nieuwe mogelijkheden en laat toe om je grenzen te verleggen. Om veilig te duiken, duiken we altijd met twee en zorgen we dat we samen minstens 5 sterren hebben (5-sterren regel). Voor het behalen van een “sterretje meer”, zal je een aantal openwater proeven moeten afleggen tijdens onze wekelijkse duikuitstappen, en dien je te slagen voor een theoretisch- en praktisch (zwembad) examen. Theorie- en zwembadlessen worden regelmatig georganiseerd voor kleine groepjes en steeds in samenspraak met de kandidaten. Hierdoor krijg je bij Albatros een bijna persoonlijke begeleiding, zodat je op eigen tempo kan doorgroeien naar het volgende brevet. Alle info aangaande brevetten en reglementen vind je in de Nelos infomap.

Training

Onze wekelijkse zwembadtraining wordt gebruikt om beginnende duikers voor te bereiden, en natuurlijk ook om onze fysieke conditie op peil te houden (sporten is gezond voor geest en lichaam). Na de training wordt er steeds wat nagepraat in ons gezellig stamcafé ‘ONDER DE TOREN', dat gelegen is tegenover het zwembad. Albatros biedt je naast goede duikopleidingen ook een toffe en sociale clubsfeer. Je wordt er snel opgenomen in de groep van onze ervaren duikers die klaar staan om je wegwijs te maken in de boeiende onderwaterwereld.

Evenementen

Wie denkt dat er alleen maar in de warme tropische wateren kan gedoken worden, heeft het helemaal mis. Albatros organiseert bijna wekelijks duikuitstappen naar zoetwaterplassen, mooie steengroeves en natuurlijk ook de Oosterschelde, een prachtig natuurreservaat dat niet voor niets de broedkamer van de Noordzee wordt genoemd. Voor de ervaren duikers onder ons, is er natuurlijk ook nog de Noordzee met zijn vele wrakken. Op verschillende maandelijkse duikuitstappen wordt er door het feestcomité (enkele sportieve duikers die zorgen voor de sfeer) ook een hapje en een drankje tegen zeer democratische prijzen aangeboden. Jaarlijks organiseren we voor onze leden ook één of meerdere grotere clubreizen naar een mooie, warme of tropische bestemmingen. Diverse locaties aan bv de Middellandse zee en de Rode Zee (Egypte) zijn al meermaals aan bod gekomen.

Is duiken duur?

Zoals bij de meeste NELOS duikclubs, kan je bij ons op een veilige manier en tegen zeer democratische prijzen leren duiken. De enige kostprijs is het jaarlijks lidmaatschap van onze club, en een éénmalige vergoeding aan de federatie NELOS voor de homologatie van je duikbrevet. De eerste 15 duiken wordt er een duikfles, ademautomaat en reddingsvest GRATIS ter beschikking gesteld door de club. Om beginnende duikers financieel bij te staan, kan je bij ons daarna duikmateriaal huren aan zeer democratische prijzen (zie verhuur duikmateriaal). Tijdens de duikuitstappen dient men soms wel nog een kleine vergoeding te betalen aan de lokale uitbaters van een duikplaats. Beginnen met duiken hoeft dus echt niet duur te zijn! Als het kriebelt, breng dan zeker eens een bezoekje aan onze wekelijkse zwembadtraining op maandagavond, aanvang 21u tot 22.30 u. De eerste 3 lessen zijn GRATIS en volledig vrijblijvend!